Přírodní osvěžovač vzduchu

Vytvořte si sami doma krásné přírodní osvěžovače. V letních teplých dnech například vůně citrusových plodů svěže provoní váš domov.

Co můžete použít:

–          Citrusy (z ovoce voní nejlépe a vydrží nejdéle)

–          Bylinky

–          Šišky a jehličí (nejvíc vonné jsou asi z borovice)

–          Koření (vypadá nejlépe vcelku, ale použít můžete i mleté)

 

A jak tyhle kouzelné přírodní voňavky vytvořit?

Jednoduše smíchejte vámi vybrané ingredience třeba v zavařovací sklenici, kterou postavíte za okno. Voda se vám začne vypařovat a tím se bude uvolňovat i vůně. Pokud byste chtěli mít vůni silnější, můžete si zvolit i variantu se zahříváním:

 

Kastrůlková metoda:

Směs zahřejte téměř k varu a pak stáhněte teplotu na minimum. Aroma by se mělo uvolnit okamžitě. Dejte jen pozor na odpařování vody, aby se nevypařila úplně a nedošlo tak k připálení. To už by pak byla jiná voňavka…

 

Metoda fondue:

Výhodná metoda, protože osvěžovač můžete postavit kdekoliv. Směs nejdříve ohřejte v hrnci, přelijte do mísy na fondue a zapalte pod miskou svíčku.

 

 

Aromalampa:

Principem je stejná jako fondue, ale jelikož nádobka aromalampy bývá poměrně malá, postačí vám nejspíš jen na provonění jednoho pokoje. Z této metody získáte jemnější aroma.

 

 

 

 

Většinou jde směs použít dvakrát až třikrát. Mezi použitími skladujte směs v lednici a před opětovným zahřátím přičichněte, jestli směs stále voní příjemně.

 

Tipy, aby vás osvěžovače příliš nestály:

–          Schovejte a použijte slupky z pomerančů a vymačkaných citrónů

–          Použijte zbytky zázvoru, které vznikly při vaření

–          Nespotřebované bylinky ze zahrádky můžete zamrazit a použít později

Zdravotní problémy tlačítko

author avatar
Jan Anděl
Jan Anděl je známý dietolog ze Zlína, který se specializuje na celostní přístup ke stravě a zdraví. Svou kariéru v oblasti výživy začal již ve 14 letech, kdy mu správná strava pomohla zvládnout alergie a ekzémy. Tento pozitivní osobní zážitek ho inspiroval ke studiu výživy a experimentování s různými stravovacími metodami, včetně raw stravy, veganství, vegetariánství a enzymoterapie​. Jan Anděl je zakladatelem Dietologického centra Jana Anděla a Ústavu experimentální výživy a epigenetiky. Ve své praxi klade důraz na testování metod na sobě, aby mohl garantovat jejich účinnost svým klientům. Je členem Aliance výživových poradců České republiky a nabízí širokou škálu služeb, včetně sestavování jídelníčků pro hubnutí a léčby diabetu II. typu.