Kouzelné bylinky – sedmero bylin

Pažitka neboli šnytlík

 

Pažitka je oblíbenou naťovou zeleninou. Obsahuje hodně vitamínů a minerálů, zvláště B2, C, vápník a draslík. (Ze 100 g pažitky získá naše tělo 10 mg vitamínu C.) Má cibulové aroma, které povzbuzuje chuť k jídlu a podporuje trávení. Používá se čerstvá, ale nedoporučuje se v sušeném stavu, protože ztrácí své aroma. Lepší je pažitku skladovat v zamražené podobě.

V kuchyni má široké použití. Dá se jí ochutit chléb s máslem nebo polévky. Výborně chutná nasekaná do salátů či vaječných jídel, kde může nahradit cibuli, která má mnohem dominantnější chuť i vůni, ale i houbových pokrmů. Přidává se i k lehkým rybím specialitám nebo do omáček. Pro svou zelenou barvu bývá nejen kořením, ale i ozdobou jídel na talíři.

 

Libeček

 

Využít se dají nejen listy, ale i semena. Vůbec nejúčinnější jsou kořeny. Výrazná vůně libečku připomíná polévkové koření, k jehož přípravě se rostlina využívá nejvíce. Ze zahrady ho pak budete mít k dispozici od časného jara až do prvních mrazíků, po nich rostlina zatáhne do země.

Dodnes se libeček využívá k léčbě, nazmar nepřijde nic z rostliny. Přidávání listů do pokrmů podporuje chuť k jídlu, zlepšuje trávení a potlačuje nadýmání. Příznivý vliv má i na žlučník, rozpouští žlučové i ledvinové kameny.

Jako žaludeční likér se doporučuje lihový výluh ze semen libečku (přidává se trochu medu). Semena sbírejte těsně před tím, než začnou vypadávat, a dosušte je volně rozložená, aby plně dozrála. Čaj z čerstvých nebo sušených listů ulevuje při dně a revmatizmu, také podporuje krevní oběh.

Tato rostlina není vhodná pouze pro lidi s vážným postižením ledvin, jeho silice ledviny dráždí.

 

Petržel kadeřavá

 

Petržel kadeřavá  zdobí pokrmy, je plná vitamínů a navíc ji můžeme pěstovat takřka kdekoli a po celý rok. Má typickou aromatickou chuť, která je tvořena silicemi, jež obsahuje. Ochucujeme a zdobíme jí polévky, přílohy, chuťovky, pomazánky a saláty a podobně.

Petržel kadeřavá obsahuje velké množství vitaminu C, dále kyselinu listovou, vitaminy ze skupiny B, vitamin E, z minerálních látek je bohatá na vápník a hořčík. Čaj z listů ulevuje při revmatismu, pomáhá léčit močové cesty, ledviny a močový měchýř. Žvýkaní petrželky čistí dech a odstraňuje zápach po česneku. Sušená nať petrželky není tak aromatická, jako čerstvá, je dobré ji přidávat do jídel ještě před koncem varu a krátce ji povařit. 

V těhotenství nebo při žaludečních vředech neužívat v medicínsky účinných dávkách!

 

Majoránka

 

Používá se jako koření na dochucování polévek, omáček a masitých jídel. Ve staročeské kuchyni je nezbytnou přísadou bramborové polévky a bramboráku. Díky svému blahodárnému účinku na trávení se přidává do pokrmů z luštěnin, zelí či jiných tučných jídel. Vyniknout dává především chuti zvěřiny nebo pečeným játrům. Velmi dobře se hodí také do lehkých zeleninových nebo vaječných salátů. Využívat ji lze v čerstvém i sušeném stavu. Její předností je, že neztrácí aroma, které se výborně snoubí s ostatními druhy koření, např. tymiánem.

Povzbuzuje chuť do jídla a podporuje tvorbu žaludečních šťáv. Působí také protinadýmavě. Uvolňuje křeče a posiluje nervový systém. Pomáhá při ženských onemocněních, protože posiluje dělohu. Čaj z majoránky může dokonce pomoci při bolestech hlavy nebo nachlazení.

 

Tymián

 

Působí proti průjmům, nadýmání, při zánětech zažívacího traktu. Mírní i kašel, obecně působí protizánětlivě. Tymián je jedna z nejsilněji působících rostlinných antiseptických drog, účinná proti bakteriím, plísním, střevním prvokům a parazitům. Díky svým účinkům lze tymián využít při léčbě nachlazení, kašle, bolestí v krku, infekcích v ústech. Je vynikajícím dezinfekčním prostředkem pro plíce. Dá se použít v inhalacích, jako ústní voda či kloktadlo. Pomáhá také při infekcích močových cest a močového měchýře, účinkuje také jako diuretikum. Stimuluje produkci bílých krvinek, čímž zvyšuje odolnost organizmu. Stimuluje krevní oběh. Čerstvou nať lze použít na poštípání hmyzem. Povzbuzuje při sexu.

Jeho nadužívání může způsobit tyreotoxikózu, proto by se k jeho použití hlavně ve formě čaje mělo přistupovat s mírou. Nejlépe působí ve formě kloktadel, koupelí (působí výborně na regeneraci buněk pleti) a jako koření do různých jídel (zlepšení trávení, proti nadýmání).

 

Levandule

 

Levandule má především uklidňující účinek. Hodí se při projevech úzkosti, deprese či bolestech hlavy. Oblíbené jsou malé polštářky naplněné sušenou bylinkou navozující příjemný spánek. Levandulové koupele mají kromě relaxačních také protizánětlivé účinky. K dalším vlastnostem levandule patří pomoc proti křečím a bolestem břicha.

Kromě kvítků můžete v kuchyni využít i sušené lístky. Kvůli silnému aroma a nahořklosti sušeným kořením šetřete, aby levandule nepřebila ostatní chutě. Přidat ji můžete k pečenému masu, houbovým jídlům a do polévek. Stranou nezůstávají ani sladké pokrmy. Vyzkoušejte přidat sušené, ale i čerstvé květy do pečiva, pudinků a dezertů. Připravujete-li rádi marmelády a kompoty, přimíchejte na konci vaření do sladké směsi fialovou úrodu.

 

Máta

 

Čerstvé listy se používají do omáček, moučníků, nápojů a salátů. Máta je jednou z ingrediencí do oblíbeného míchaného nápoje Mojito. Používá se i k výrobě alkoholického nápoje, známého jako „Peprmintka“ nebo „Zelená“. Ze sušených listů a vrcholků stonků před rozkvětem se louhuje čaj, také se využívají při přípravě jehněčího masa či zeleniny.

Máta pomáhá odstraňovat křeče, povzbuzuje vylučování trávících šťáv, působí protizánětlivě a proti nadýmání. Též podporuje funkci přídatných orgánů – jater, slinivky břišní a žlučníku. Inhalace máty pomáhá při zánětech dýchacích cest. Podstata působení mentolu spočívá ve snižování napětí hladkého svalstva. Snižování tlaku ve vnitřních orgánech zabraňuje a předchází bolestem. Při nechutenství se podává mátový čaj, máta působí i proti nespavosti, stresu a bolestem hlavy.

Zdravotní problémy tlačítko

author avatar
Jan Anděl
Jan Anděl je známý dietolog ze Zlína, který se specializuje na celostní přístup ke stravě a zdraví. Svou kariéru v oblasti výživy začal již ve 14 letech, kdy mu správná strava pomohla zvládnout alergie a ekzémy. Tento pozitivní osobní zážitek ho inspiroval ke studiu výživy a experimentování s různými stravovacími metodami, včetně raw stravy, veganství, vegetariánství a enzymoterapie​. Jan Anděl je zakladatelem Dietologického centra Jana Anděla a Ústavu experimentální výživy a epigenetiky. Ve své praxi klade důraz na testování metod na sobě, aby mohl garantovat jejich účinnost svým klientům. Je členem Aliance výživových poradců České republiky a nabízí širokou škálu služeb, včetně sestavování jídelníčků pro hubnutí a léčby diabetu II. typu.