Úplněk – strava v rytmu měsíce

Možná jde o trošku netradiční, méně známé, ale přesto opodstatněné pojetí stravy.

V přírodě se vše odehrává v rytmech – noc a den, příliv a odliv, dokonce lidské tělo má své denní rytmy.  Pokud se s nimi maximálně sladíme, můžeme díky správnému načasování mnohé ovlivnit v náš prospěch.

Dnes si povíme o rytmech měsíce a o tom, jak v souladu s nimi co nejlépe využít to, co jíme.

Novoluní:

Je to fáze, kdy měsíc na chvíli na obloze jakoby zmizí. Nevidíme jej. Tento den je ideální pro očistu těla. Organismus se velmi snadno zbavuje jedů a toxických látek. Tento proces můžete velmi snadno podpořit několika hodinami půstu. Pijte hodně tekutin, třeba i čerstvě lisovaných ovocných a zeleninových šťáv, bylinkové nebo ovocné čaje. Kdo nezvládne půst, volí lehká zeleninová, ovocná jídla, obiloviny, rýži. Vyhýbejte se sladkostem, alkoholu. Novoluní je jako nové nadechnutí. Je to vhodný čas zbavit se nejen odpadů z těla, ale i mysli a vhodný start pro zbavení se zlozvyků. Půst na novoluní je také dobrým prostředkem v boji proti celulitidě.

Přibývající měsíc:

Fáze začínající několik hodin po novoluní, kdy se na obloze objeví první srpek měsíce.  Tato fáze trvá asi 14 dní. Už sám název „přibývající měsíc“  vám  asi mnohé napoví…

Vše, co tělo přijímá, co ho vyživuje a posiluje, působí s dvojnásobnou silou. Je to vhodný čas pro příjem vitamínů a minerálních látek, léčivých bylin. Pozor naopak na vysoký příjem stravy. V této fázi se ručička váhy vyhoupne nahoru velmi snadno. Tělo ukládá do zásoby. Proto jezte střídmě a stejně jako při novoluní hodně pijte.  Strava by v tuto dobu měla být co nejvíce vyvážená.  Ovoce a zelenina jsou samozřejmostí, jídlo složené z bílkovin a sacharidů také. Volte celozrnné produkty, libové maso, ryby, luštěniny. Snižte obsah tuků a cukrů.

Úplněk:

Měsíc na obloze krásně září a je vidět v celé své kráse. Přírodní síly působící spolu se silou úplňku jsou dokonce vyšší než při novoluní.  Zkrátka vše je jasnější. Byliny nasbírané za úplňku mají zesílený účinek. Proto i pití bylinkových čajů v tento den je posilující a blahodárný. Nicméně také tělo více ukládá tuk, velmi špatně se čistí, spíše vše zadržuje. Proto je den úplňku ideálním postním dnem, pokud máte problémy s váhou. Vynechejte jídla obsahující tuk, zaměřte se spíše na tepelně upravenou zeleninu a zeleninové šťávy. Ovoce doporučuji také, kvůli vitamínům, které se budou velmi dobře vstřebávat.  Jako doposud platí dostatečný příjem tekutin.

Ubývající měsíc:

Jak měsíc putuje dál, z jeho krásného zářivého kotouče na obloze ubývá a ubývá.

Je to fáze zbavování se nadbytečného. To znamená, že se tělu dobře daří zbavovat se odpadu, ale i tuků. Spíše než na vyživování těla vitamíny a minerály se zaměřte na posílení očisty detoxikačními bylinkami, koupelemi, čaji. Cokoli uděláte v této fázi pro hubnutí tuků se vám dvojnásobně vrátí, protože tělo stravuje rezervy. Jezte o něco méně, než jste zvyklí, pokud chcete shodit na váze. V této fázi měsíce žádná stravovací pravidla či doporučení nejsou.  Tělo si dobře poradí. Tím nechci říct, že když se nezřízeně přejíme, následky se nedostaví. To bohužel ano, ale v menší míře než v ostatních fázích.

A ještě jedna zajímavost na konec a možná také námět pro ty z vás, kteří rádi bádají a objevují…

Zdálo se vám někdy, že jedna a ta samá potravina vám některé dny chutná výrazněji, jindy je chutí jakoby planější? Že máte některé dny výraznější chuť na určité pokrmy a jindy o nich nechcete ani slyšet? Je vám někdy po určitém jídle blaze a jindy se po tom samém jídle cítíte vyčerpaní a unavení?  Co myslíte? Může za to Měsíc?  Zkoumejte, objevujte, vylaďujte své tělo a hlavně se při tom dobře bavte!

author avatar
Jan Anděl
Jan Anděl je známý dietolog ze Zlína, který se specializuje na celostní přístup ke stravě a zdraví. Svou kariéru v oblasti výživy začal již ve 14 letech, kdy mu správná strava pomohla zvládnout alergie a ekzémy. Tento pozitivní osobní zážitek ho inspiroval ke studiu výživy a experimentování s různými stravovacími metodami, včetně raw stravy, veganství, vegetariánství a enzymoterapie​. Jan Anděl je zakladatelem Dietologického centra Jana Anděla a Ústavu experimentální výživy a epigenetiky. Ve své praxi klade důraz na testování metod na sobě, aby mohl garantovat jejich účinnost svým klientům. Je členem Aliance výživových poradců České republiky a nabízí širokou škálu služeb, včetně sestavování jídelníčků pro hubnutí a léčby diabetu II. typu.