Cesta k dobré náladě
Dobrý pocit a dobrá nálada jsou právem a přáním každého člověka. Všichni máme někdy pocit, že si s námi naše emoce pohrávají. Že nás vláčí nahoru a dolů jako na horské dráze, ze které nelze za jízdy vystoupit. A přesto, nejsme tak zcela bezbranní.
Svými vlastními postoji a přesvědčeními, můžeme změnit výkyvy svých emocí téměř okamžitě. Tato dovednost, vyžaduje dlouhodobý trénink, práci sám na sobě a vnitřní sílu. Výsledek, ale stojí za to.
Nicméně !!!
Existuje nástroj, který používáme každý den ke svému přežití. A možná si ani neuvědomujeme, jak velký vliv na nás má.
….. Strava ……
Potraviny, které jíme, mohou ovlivnit naši náladu. To, zda se cítíme dobře, nebo špatně.
Dobrá nálada v podstatě závisí na tom, kolik tzv. hormonů štěstí – Serotonin, Noradrenalin – je v našem mozku a jak se pohybuje jejich hladina. Některé druhy potravin podporují produkci těchto hormonů.
Látkou číslo jedna je kyselina listová ( vitamín B9 ).
Bohatým zdrojem kyseliny listové je špenát. Nejen, že dokáže vyvolat dobrou náladu, ale zároveň zklidňuje nervy, posiluje imunitní systém, podporuje činnost srdce a krvetvorbu.
Další potraviny obsahující kyselinu listovou jsou: brokolice, růžičková kapusta, rozinky, chřest, zelí, obilné klíčky, ale také pomeranče, třešně, mrkev, fazole, brambory, mandle, červená řepa, slunečnicová semínka.
Z koření má překvapivě velký vliv na vznik pocitu pohody – česnek.
Pro inspiraci, větší hru barev a vůní můžete v kuchyni využít také sedmikrásku a meduňku. Odvděčí se vám nevšedním kulinářským zážitkem a také dobrou náladou.
Velmi důležitou součástí naší stravy je příjem mikroživin – vzhledem k dnešnímu tématu – zejména minerálů jako je hořčík a selen. Minerály snižují kyselost v těle a tím zlepšují celkový duševní stav, pohodu, zbystří smysly, rozjasní mysl, zlepší paměť , koncentraci, zvýší energii.
Ale nejenom skladba jídla je nosičem dobré nálady.
„Nežijeme pro to, abychom jedli, ale jíme pro to, abychom žili.“
A smyslem života není jen přežívání, ale hlavně užívání
A proto si z jídla udělejte nevšední zážitek. Věnujte jídlu svou pozornost.
- Ozdobte si stůl – dekorace, svíčky, prostírání, květiny
- Vytvořte příjemnou atmosféru – osvětlení, hudba v pozadí
- Servírujte s láskou a péčí – nejen ostatním stolujícím, ale i sobě! Ozdobte talíř čerstvým kořením, oříšky. Pohled na příjemně naservírované jídlo, oblíbený jídelní servis, to všechno ještě umocní požitek z vašeho jídla
- Vychutnávejte – příjemná společnost, pozornost věnovaná každému soustu. Vnímejte všemi smysly – tvary, barvy, vůně. Jezte po malých soustech, déle žvýkejte a užijte si vše, co se vám při jídle nabízí.
Věnujte si ten čas, a když to zkusíte – už nikdy vám nebude jídlo připadat obyčejné a všední.
A co získáte navíc? Minimálně hodinu denně ( 10-15 minut 5x denně při jídle ), kterou byste možná pro sebe v uspěchaných dnech jinak nenašli.
Přeji vám stále dobrou náladu a šťastné dny!