Zdravé mlsání

Z běžné praxe i vlastní zkušenosti vím, že čokoláda a sladkosti přinášejí spoustě lidem příjemné pocity, dodávají pocit povzbuzení nebo naopak i uklidnění. Vy, kdo máte rádi sladké, není třeba se extrémně trápit tím, že mlsání potřebujete k životu, ale je třeba zamyslet se, jak to udělat, aby to neškodilo Vašemu zdraví.

„Potíž se sladkostmi je v tom, že si tělo velmi rychle zvyká na okamžité zvýšení hladiny krevního cukru, které nám čokoláda a sladkosti přinášejí.“

A proto je pak neustále vyžaduje prostřednictvím dalších návalů chutí.

A tady problém většinou začíná. Sladkost, vyvolá potřebu další sladkosti, v horším případě se do toho přidají výčitky svědomí, z toho, že jsme se neuhlídali, takže pro uklidnění sáhneme po další sladkosti a už se vezeme v začarovaném kruhu. Z tohoto je vidět, že chutě po sladkostech mívají 2 příčiny, tělesnou nebo psychickou.

Abychom byli schopní tento problém vyřešit, je třeba najít střední cestu. I v tomto případě platí, že extrém je extrém a není nejlepším řešením. Proto doporučuju v případě, že jste ten typ člověka, který sladké zkrátka potřebuje, nehledejte cestu, jak mlsání úplně vyřadit ze života, ale najděte způsob, jak si život osladit….ale s mírou a zdravě.

 

Jak tedy mlsat zdravě:

  1. S mírou – co se týká pamlsků, zákusků, sladkostí, je jasné, že v rámci zdravého stravování nemůžeme mlsat každý den. 3x do týdne, ale není problém dát si nějakou zdravou alternativu našeho oblíbeného pamlsku. Pokud ale máte každodenní potřebu sladkého, je možné zařadit jej do jídelníčku, ale už v rámci plnohodnotného jídla. Např. v podobě sladké snídaně nebo svačiny.

Např. Jáhlová kaše s ovocem

Ingredience: jáhly, sójové mléko, ovoce dle chuti ( např. banán, kiwi, pomeranč, jablko, hrušky, sušené švestky, brusinky…. ), med, skořice, máslo nebo oříšky

Příprava: jáhly uvaříme v sójovém mléce smíchaném s medem. Hotové dáme na talíř, posypeme na kousky nakrájeným ovoce, zasypeme skořicí, oříšky. Popř. místo oříšků, pokapeme trochou rozpuštěného másla.

 

  1. Zdravé mlsání – volba ingrediencí a potravin

Co se týká kupovaných produktů, potravin, pamlsků, dobrůtek… pozor na falešnou reklamu.

Na trhu najdete veliké množství sladkých výrobků, které mají nálepku „zdravé“, „fit“, „štíhlá linie“ nebo „light“. Tyto označení bývají často velmi zavádějící. Na první pohled v nás vzbuzují pocit, že jde o potraviny, které přispívají k našemu zdraví nebo že jejich konzumací můžeme udržet nebo snížit váhu.

Pravda je, že většina těchto výrobků má např. snížený obsah tuků a cukrů. To ale ještě neznamená, že jsou našemu zdraví prospěšnější. Tyto produkty, pokud si pečlivě pročtete jejich složení, obsahují velké množství přídavných látek (tzv. aditiv) i zdánlivě neškodné umělé sladidlo.

Umělé sladilo sice neobsahuje žádné kalorie, to může znít pozitivně, na druhou stranu jde o tělu nepřirozené chemické látky, které mohou vyvolat zdravotní potíže. Jenom upozorním, že tyto produkty můžete najít i v prodejnách zdravé výživy. Je opravdu třeba dát pozor při výběru na složení.

A proto, nejideálnější variantou je dát přednost domácím zákuskům a sladkostem. Tak budete mít přehled o tom, co obsahují.

Nečastějším problémem sladkých pamlsků je kombinace cukr, bílá mouka, nadbytek tuků.

Nyní se podíváme už na tu praktickou stránku výroby cukroví a sladkostí.

Nebudeme si nic nalhávat. Je jasné, že cukroví 100 % bez cukru a bez tuku vytvořit nelze. Co ale lze, je přistoupit k pečení a přípravě zdravěji vhodnou volbou ingrediencí.

1.  Zdravé mlsání –  změňte mouku

Hlavním problémem je bílá mouka. Bílá mouka neobsahuje cenné vitaminy a minerály, vlákninu, organismus překyseluje a zhoršuje trávení. A hlavně bílá mouka v kombinaci s cukrem zvyšuje glykemický index potravin, což se projeví v neustálé potřebě těla doplňovat sladké. Místo bílé mouky použijte špaldovou, pohankovou, grahamovou nebo pšeničnou celozrnnou, najdete i mouku sójovou, amarantovou, jahelnou, kukuřičnou. Najdete je ve variantách jak hladká tak hrubá. Budete překvapení, jak použitím těchto celozrnných druhů mouky vaše cukroví dostane zajímavější, pestřejší chuť. Např. špaldová mouka chutná lehce po oříšcích. Je třeba vyzkoušet, vyhrát si s různými variantami.

Jenom bych tady, co se týká mouky chtěla upozornit, pro doplnění informace… tím, že nahradíme bílou mouku celozrnnou nevyhneme se tím lepku, toto je pro ty z vás, koho tato problematika zajímá. Celkově je, ale množství lepku v celozrnné mouce nižší, takže nám tolik nepřetěžuje střeva.

 

2. Zdravé mlsání – Vyměňte bílý cukr

Existuje spousta alternativních sladidel, přírodních nemám teď na mysli žádné umělé sladidla.

Je to např. třtinový cukr nebo fruktóza ( ovocný cukr ), ale raději bych volila přírodní sirupy jako javorový, agávový, kukuřičný, rýžový sirup, ječmennou sladěnku, pšeničný.

Med a melasa je ideální volba. Melasa je sirupovitá látka, má hnědou až černou barvu a vzniká jako vedlejší produkt při výrobě cukru. Obsahuje spoustu stopových prvků a důležitých minerálních látek pro náš organismus, kterých se nám díky současné stravě nedostává. Kvůli výrazné chuti nemusí chutnat každému. Pro své vlastnosti je nazývána černým zázrakem.

 

V dnešní době je velmi populární také stévie. Stévie je čistě přírodní sladidlo, získané sušením listů této rostliny. Jen pozor při použití – ve větším množství má lehce lékořicovou příchuť.

Další alternativou slazení je ovoce. Např. rozinky máčené ve vodě. Můžete pak použít jak rozinky, tak nasládnou vodu z nich.
Výhodou přírodních sladidel je to, že mají nízký glykemický index, takže vám nerozkolísají hladinu krevního cukru, tím pádem šetří slinivku, dále díky přítomnosti minerálů tolik organismus nepřekyselí. Na rozdíl od bílého cukru nejsou přírodní sladidla takovou hrozbou pro váš imunitní systém protože neničí střevní bakterie.Tady mám pro vás jeden vánoční typ. Spousta vánočního cukroví se po upečení obaluje v moučkovém cukru.Milé překvapení pro vás jistě bude sušené ovesné mléko, které má jemně nasládlou chuť a může ve vaší kuchyni nahradit moučkový cukr. Zkuste v něm obalit cukroví nebo jím posypat štrúdl!

 

3.Jak na čokoládu – čokoládu je možné nahradit karobem. Karob je známý také pod názvem svatojánský chléb. Obsahuje vitamíny a minerály a na rozdíl od kakaa neobsahuje kofein a alergenní látky, snižuje cholesterol. Používá se stejně, jako kakao a nebo můžete koupit už hotovou karobovou čokoládu. Teď o vánocích ji můžete použít na polívání, namáčení cukroví. Klasickým příkladem jsou marokánky.

Marokánky: ingredience

  • 100 g kandovaného a sušeného ovoce (nesiřené)
  • 120 g ořechů (mandlí, burských oříšků, vlašských ořechů)
  • 80 g  třtinového cukru
  • 20 g másla
  • 40 g špaldové mouky jemné
  • 0,25 l polotučného mléka
  • čokoládu z karobu

Postup přípravy

V mléce  na mírném ohni rozpustíme cukr, mouku a máslo. Odstavíme z plotny a vmícháme nasekané sušené a kandované ovoce a nasekané oříšky. Na pečícím papíru tvoříme lžící marokánky, pečeme v předehřáté troubě dorůžova. Marokánky poléváme karobovou čokoládou.

4. Zdravé mlsání – máslo a tuky nahraďte rostlinnými oleji

Rostlinné oleje obsahují zdraví prospěšné omega mastné kyseliny, které příznivě ovlivňují kardiovaskulární systém.

Vyhýbejte se tukům ztuženým, margarínovým typům másla, které obsahují nebezpečné trans-mastné kyseliny.

Tukové a máslové náplně sladkostí nahraďte nastavovanými krémy nebo obilnými náplněmi, pudingem, jíškovým krémem z celozrnné mouky, tvarohem.

Kávový jíškový krém

Ingredience: 80 g celozrnná mouka, 50 g máslo, 100g třtinový cukr, 250 ml silná rozpustná káva

Postup: Máslo si rozpustíme v hrnci, přidáme mouku a uděláme jíšku. Jíšku rozředíme černou kávou a nakonec přidáme cukr. Musíme dávat pozor, aby se nám neudělaly hrudky.

 

Čokoláda bez tuku: zralý banán, kakao, citrónová šťáva – vše umixovat, popř. s troškou vody, podle toho, jak hustou čokoládu chcete.

 

Dalším typem na snížení obsahu tuku je pečení s pečícími papíry nebo fóliemi. Odpadne nám tak vymazávání plechů, pekáčů. Což ušetří další kalorie a tuk.

 

5. Zdravé mlsání – Kypřete bez fosfátů

Klasický kypřicí prášek obsahuje fosfáty, které pro tělo do jisté míry představují zátěž. Proto použijte takzvaný vinný kámen neboli kypřicí prášek bez fosfátů nebo jedlou sodu. Zakoupíte v obchodech se zdravou výživou.

 

6. Zdravé mlsání – I vejce lze zaměnit

Vajahit je rostlinná náhrada vajec, která plně nahradí vejce při pečení (ne v omeletách). Je vhodná pro antisklerotickou dietu, protože oproti vejci obsahuje minimální množství cholesterolu. Zároveň snižuje energetickou hodnotu jídel. Pro lepší konzistenci těsta lze zkombinovat Vajahit i jedno vejce dohromady. I když použijete 1 vejce, stále je to pro tělo prospěšnější než použít například 3–4 vejce.

Místo vajec ve většině těst funguje sojová smetana nebo sojová mouka (1 vejce je cca 1 lžíce sojové mouky a 3 lžíce vody).

 

  1.  Zdravé mlsání – Pudingy, želatina a jejich zdravá varianta

Pudingy vařím většinou přímo z čisté maizeny, ale také  z rýže, jáhel nebo pohanky. Je lepší používat nebělenou maizenu (kukuřičný škrob), než klasické pudingové prášky, protože některé obsahují i chemická barviva. Pudingy lze při vaření obarvit kurkumou, karobem nebo kakaem. Také při přípravě želatin není na škodu zaměnit živočišnou želatinu za rostlinný agar-agar ( z červených mořských řas ).

Puding z rýže – čokoládový

Ingredience:

  • 90–100 g bílé rýže (kulaté nebo i Basmati)
  • 70 g sušeného sojového nápoje (s příchutí vanilky)
  • 2 rovné lžíce tekutého medu
  • ¼ lžičky mleté skořice
  • ¼ lžičky mletého fenyklu
  • 4 lžičky karobu

 

Rýži namočíme asi do ½ l vody a necháme bobtnat. Minimálně jednu hodinu. Rýži i s vodou vyklepneme do mixeru na koktejl a ještě trochu zalijeme vodou tak, aby tam celkem bylo opět asi půl litra vody. Mixujeme 2–3 minuty, až se veškerá rýže jemně rozptýlí.

Tuto mléčně zbarvenou tekutinu z mixéru slijeme a přecedíme přes jemné sítko. Je dobré scedit toto „mléko“ dvakrát. Výsledný puding bude ještě jemnější. Scezenou drť nepoužíváme„Rýžové mléko“ s obsahem rýžového škrobu doplníme do 700 ml a vrátíme do mixéru zpět. Přidáme sušený sojový nápoj s příchutí vanilky, skořici , mletý fenykl i karob a vše dobře rozmixujeme.

Tímto krokem si ušetříme míchání a rozpouštění sušeného sojového nápoje i karobu při vaření. Připravenou tekutinu dáme vařit. Při vaření musíme neustále míchat, nejlépe malou metlou, protože ode dna puding rychle houstne a mohly by vzniknout žmolky.

Puding přivedeme pomalu k varu a povaříme na mírném ohni za soustavného míchání dvě minuty. Při varu osladíme medem

 

  1. Zdravé mlsání – Čím nahradit mléko – kupované a doma vyrobené z ořechů a semen

Mandlové mléko

150 gramů oloupaných mandlí nasekáme nebo nahrubo rozmixujeme. Zalijeme litrem studené vody a necháme dvě až tři hodiny vyluhovat, občas promícháme sedlinu. Poté pečlivě rozmixujeme a přecedíme. Dochutíme dle libosti.

Sezamové mléko

V mlýnku pomeleme šálek sezamových semínek, které zalijeme třemi šálky vody studené vody. Ideální je nechat semínka 2-3 hodiny ustát a nabobtnat, ale můžeme směs použít rovnou. Důkladně ji rozmixujeme na tekutinu bílé barvy a přecedíme přes sítko. Podle chuti „mléko“ dochutíme.

 

 9. Zdravé mlsání – nahraďte kandované a sířené ovoce

 

Sladkosti z čerstvého ovoce

ezgif.com-resize (20)

author avatar
Jan Anděl
Jan Anděl je známý dietolog ze Zlína, který se specializuje na celostní přístup ke stravě a zdraví. Svou kariéru v oblasti výživy začal již ve 14 letech, kdy mu správná strava pomohla zvládnout alergie a ekzémy. Tento pozitivní osobní zážitek ho inspiroval ke studiu výživy a experimentování s různými stravovacími metodami, včetně raw stravy, veganství, vegetariánství a enzymoterapie​. Jan Anděl je zakladatelem Dietologického centra Jana Anděla a Ústavu experimentální výživy a epigenetiky. Ve své praxi klade důraz na testování metod na sobě, aby mohl garantovat jejich účinnost svým klientům. Je členem Aliance výživových poradců České republiky a nabízí širokou škálu služeb, včetně sestavování jídelníčků pro hubnutí a léčby diabetu II. typu.

Comments

6 komentářů: „Zdravé mlsání“