ezgif.com-resize (20)

Komentáře

Posílení imunity Marcela:

Dobrý den, ráda bych se zeptala na Váš názor na VITARIÁNSTVÍ. Pomocí tohoto stylu jsem si rozpustila vápníkové usazeniny v důsledku zánětu v kloubech (jsem bechtěrevik) – doloženo MR. děkuji.

Dobrý den, v zásadě nejsem proti vitariánství, ale jen z pohledu krátkodobého stravování v rámci očisty a detoxikace těla. Vysoký obsah vlákniny, vitamínů a rostlinných olejů s omega mastnými kyselinami  podpoří očistu těla, odlehčí organismu, ale z dlouhodobého hlediska je vitariánství ( dle mého názoru ) zatěžující, kvůli nedostatku hlavních živin – sacharidů a bílkovin. Z dlouhodobého hlediska může dojít k podvýživě a vyčerpání organismu, tím snížení imunity, termoregulace  a narušení správné funkce metabolismu. Zvláště s vaší diagnózou je třeba udržovat podíl aktivní svalové hmoty v těle, jejíž základní stavební složkou jsou právě bílkoviny.  Vitariánství je často zaměněno s raw stravování, kde jsou bílkoviny i sacharidy začleněny, pouze nejsou tepelně upravovány. Nevím přesně, jakou formu vitariánství jste měla na mysli.

Webinář posílení imunity Božena:

Všechny srdečně zdravím. DĚKUJI za pořad. Moc s mi líbil. Těším se na další. Božena

Webinář posílení imunity Jana:

Děkuji za hezký večer s Vámi strávený. Hodně mi to dalo. Mám popsané tři papíry a HURÁ do praxe .

Přeji příjemný zbytek večera a zdravím Jana

Webinář posílení imunity Jarmila:

Moc děkuji za krásný webinář s tolika cennými radami a už se těším na příští.

Webinář posílení imunity Jiří:

Přeju hezkou noc. Bylo to zajímavé,děkuji.

Webinář posílení imunity Andrea:

Děkuji za krásný a užitečný seminář.

Webinář posílení imunity Jitka:

Nemám dotaz, chci Vás jen opravdu moc pochválit. Přednáška byla úžasná!!!! Díky moc 🙂

Webinář posílení imunity František:

Úžasný, jen tak dál- dík.

Moc děkujeme za pozitivní a milou reakci. Takovéto ohlasy nás těší a dávají naší práci hlubší smysl a rozměr. Moc si toho vážíme a těšíme se příště, nashledanou.

Webinář posílení imunity Marie:

Dobrý večer. Na jakém oleji či jiném omastku je nejvhodnější smažit potraviny? Děkuji za odpověď. Koudelná

Doporučuji olivový, slunečnicový olej, občas i obyčejné klasické máslo, na krátké osmažení třeba zeleniny, která nevyžaduje tolik času i olej řepkový.

Webinář posílení imunity Zuzana:

Dobrý deň, aký máte prosím Vás názor na zmes Royal Plus? Ďakujem.

Přímo se směsí Royal Plus nemám osobní zkušenost. Ze složení výrobku si myslím, že jako doplňkový preparát – při současné úpravě stravování – je vhodný.  Jako u všech doplňků jde o to, že je jejich vliv krátkodobý, pokud nezměníte stravování. Při dietních chybách po užívání potravinových doplňků, se organismus zase časem vrací do stavu překyselení a zatoxikování. 

Webinář posílení imunity Jasna:

kde se ty orientální švestky dostanou? Pod jakým názvem? Jak je uchovat na zimu?

Umeboši švestky koupíte v prodejnách zdravé výživy, přímo pod tímto názvem „Umeboši“  ve formě švestek, nebo jako umepastu nebo umeocet. Po otevření produktu ho skladuji v ledničce.

Webinář posílení imunity Libuše:

Dlouhodobě snídám jogurt a plátek syrového ananasu. Stačí mi to ke snídani? Na druhou večeři jím nizkotučný jogurt. K obědu zeleninu, kuskus, nebo bulgur, bílé maso, nebo ryby. K večeři zeleninový salát s jogurtem a chlebánek. /Peču si z chlebové mouky, přidávám lněné semínko, slunečnicové a dyňové./ Na svačinu dopoledne ovoce a odpoledne zeleninu. Je skladba mého jídelníčku v pořádku?

Paní Libuše z vašeho jídelníčku je vidět snaha o správné stravování, pravidelnost je úplně v pořádku, to je základ. Co se týká skladby, tam je třeba lépe sladit příjem sacharidů a bílkovin během dne. Ve snídani vám chybí složité sacharidy, které vám po ránu dodají energii, ale nerozkolísají krevní cukr. Oběd skladba v pořádku, jen určité druhy ryb mohou zatěžovat organismus v době, kdy je třeba přetížený kyselostí nebo toxiny. Pouze zelenina na odpolední svačinu také není dostačující. Chybí bílkoviny a sacharidy v podobě složitějších i jednodušších cukrů.

Webinář posílení imunity Petr:

Dobrý večer, když člověk užívá doplňky stravy jako např.: Omega 3, Koenzym Q 10, vitamín D, chrom  v návodech na užívání  jsou informace, že se doporučuje  užívat 1 x denně.Mám  dotaz: je nezbytné  denní užívání např u Onega 3 i ostatních když například doporučované ryby kvůli obsahu těchto kyselin  také  nekonzumuje člověk denně a přijímá tyto doplňky navíc  k  vyvážené  stravě , aby těchto potřebných látek měl  v organismu dostatek nebo se jedná o doporučení  výrobců k urychlení  spotřeby jejich výrobků. Jestli by tedy nestačilo tyto doplňky užívat  třeba jen 5 x týdně s ohledem na konzumaci potravin  v pestré stravě při denním  stravování. Když mám  např. rybu k jídlu tak je možno další Omega 3 vynechat anebo musí být zachován  řetězec nepřetržitého užívání jestli mají mít tyto doplňky účinnost.  Děkuji Vám za odpověď. P. Nytra

Můj názor je takový, že pokud budete mít pestrou, vyváženou stravu, pročištěný organismus, aby byl schopen vstřebat a zužitkovat maximum z potravy, pak je používání potravinových doplňků věcí opravdu jen okrajovou. Je to samozřejmě velmi individuální. Netroufnu si posuzovat dávkování jednotlivých preparátů, jistě mají výrobci své důvody, proč je dávkování stanoveno tak jak je. Pro dodání omega mastných kyselin jsou např. velmi vhodným zdrojem rostlinné oleje, semínka, ořechy, které jsou nám  běžně dostupné.

Webinář posílení imunity Kryštof:

Dobrý večer, předem Vám srdečně děkuji za skvělý nápad a myšlenku něco udělat pro osvětu,jak vylepšit si zdraví. Váš názor na ovocný mošt, doma připravený ze zralých a zdravých jablek, tepelně zpracovaný 10-15min. na teplotě 75st.C, bez jakýchkoliv přísad. Jaké množství denně doporučujete ke komzumaci u děti 5-10 let. Předem Vám srdečně děkuji za Váš názor. Přejí hodně úspěchů a zdraví.Srdečně zdravím Szlauer .

Moc vám děkujeme za milou reakci a k vaší otázce: v první řadě bych doporučila, jako u všech 100% ovocných šťáv jejich ředění vodou, abychom mohli jejich příjem počítat do pitného režimu. Celkový podíl za den by neměl přesáhnout 1/3  pitného režimu. Tzn. např. při pitném režimu dítěte 1,2-1,5l za den doporučuji maximálně 300-500ml ředěného ovocného moštu a zbytek vodu.

Webinář posílení imunity Julie:

Co říkáte na pití jablečného octa,jak je léčivý? díky Julie

Můj osobní názor na užívání jablečného octa je takový, že veškeré účinky,které se mu připisují, můžeme docílit i běžným stravováním. Jablečný ocet, jako všechny ostatní obsahuje kyselinu octovou, která může být agresivní v organismu, ale také nemusí. Je to velmi individuální záležitost. Já dávám přednost přirozeným cestám. Každé tělo je jiné, věřím, že nejlepším signálem je odezva vašeho těla.

Webinář posílení imunity Dagmar:

Zminovana chlorella jecmen pomuze na artrozu v kolene,nebo jiny prirodni prostredek ktery by mohl pomoct aby se nemoc nehorsila. Jedna se o chrupavku predem dekuji.

Chlorella a mladý ječmen jsou výbornými pomocníky při detoxikaci a výživě organismu. Pročištěním ulehčují  a napomáhají tělu v lepší regeneraci a hojení tkání tím i chrupavek. Pro obsah minerálních látek, stopových prvků a vitamínu jsou i vhodnou podporou pro výživu organismu. Z tohoto hlediska jistě mohou pomoci tělu lépe zvládat již vzniklé onemocnění a preventivně podpořit zpomalení rozvoje artrózy.

Webinář posílení imunity Jiří:

Můj dotaz,jakou vodu pít dle Vás?Je spousta názorů ohledně chloru,floridů, anorganických látek ktreré tělo nevstřebá,tak mě zajímá názor Váš? Za odpověd děkuji.

Přikláním se k obyčejné vodě z kohoutku, která prochází kontrolou, musí splňovat normy obsahu minerálních látek. Nejsem moc zastáncem vod balených, kvůli tomu, že nevíme jak dlouho a za jakých podmínek byly skladované.

Webinář posílení imunity Julie:

Kysané zelí s jablky“  co přesně znamená 10 dílů strouhaného zelí, 1 díl cibule nakrájené ráda bych chtěla vědět přesné množství , nevím přesně,jak se na to zeptat,snad mi rozumíte,děkuji Julie

Poměr zelí a cibule: např. na 10 misek zelí bude 1 miska cibule ( na 5 misek zelí 0,5 misky cibule ), jablka si přidejte jaké množství sama uznáte za vhodné podle chuti.

Webinář posílení imunity Jana:

Chtěla bych znát v´š názor na psylium. Děkují za odpověď Jana

Psyllium bez problémů můžete používat jako doplňkový zdroj vlákniny, ale nezapomínejte na dostatečný pitný režim 4 dcl vody na 10kg váhy.

Webinář posílení imunity Marcela:

Prosím, nemám ani dotaz, ale prosbu. Až ten dnešní vebinář dáte na internet, přidejte k tomu i dotazy a odpovědi na ně. Je sice krásné, že nám na dotazy odpovíte, ale nebyly by marné odpovědi pro všechny. Moc děkuji. Dulková

Samozřejmě, děkujeme za váš zájem.

Webinář posílení imunity Lucie:

Jak se nejlépe vyčistit po dobrání ATB..děkuji A mohu pít léčivé čaje u ATB?

U antibiotik se léčivé bylinkové čaje mohou používat. Co se týká detoxikace po antibiotikách, určitě je vhodná detoxikace jater – můžete použít např. ostropestřec mariánský, pupalku, dále detoxikaci střev a hlavně oživení střevní mikroflóry, kdy můžete využít chlorellu, aloe vera, fermentovanou zeleninu.

Webinář posílení imunity Mirka:

Co houby? Hlíva, žampiony , hřiby?

Houby můžete zařadit běžně do jídelníčku, jako třeba zeleninu. Hlíva např. pomáhá při detoxikaci jater a ledvin, ekzémech, léčbě zánětů, žampióny účinkují proti některým bakteriím, takže mají antibiotické účinky.

Webinář posílení imunity František:

Jaký je Váš názor na slepičí vajíčka 3ks denně?Podle nejnovějších poznatků jsou vajíčka označena jako „superpotravina“,jelikož obsahují velké množství vitamínů A,D,K B2,B5,B6,B12,koenzim Q10,lecitin…..atd.

Vejce obsahují opravdu velké množství živin, ale z druhé strany také cholesterolu. 5ks vajec za týden je dle mého názoru přiměřené množství. Vitamíny, stopové prvky, aminokyseliny a veškeré živiny můžeme jistě doplnit zdroji, které jsou méně zatěžující právě z hlediska nezdravých tuků.

Webinář posílení imunity Jarmila:

Jsou ještě pro nás ryby i z dnešního stavu moří zdravé?

Všechno je samozřejmě otázkou kvality, zpracování, dodavatele. Hlubokomořské ryby mají velký přínos z hlediska omega mastných kyselin, z druhé strany nejsou bohužel tak lehce dostupné. O kvalitě dnešních potravin by se dalo dlouho polemizovat. Nejlépe je vybírat potraviny, které jsou nám dostupné v našem podnebí. Náš organismus je dokáže lépe zpracovat a využít.

Webinář posílení imunity Katka:

A co káva s Reichi?

Nejprve o účincích Reishi – největší devízou je, že obsahuje všech 8 esenciálních aminokyselin, což je poměrně vzácné v potravinách. Jsou to látky pro náš organismus klíčové, ale tělo si je neumí samo vyrobit. Kromě toho má vliv na protibakteriální, protiplísňové a protinádorové účinky.

A teď k otázce kávy – opravdu si netroufám hodnotit, nakolik jsou po zpracování všechny účinné látky z Reishi v kávě zachovány. Osobně si někdy tuto kávu kupuji, ale nemám dlouhodobé srovnání a zkušenost. Používám ji, protože mi chutná. Kdybych chtěla využít léčivých účinků Reishi, zvolím asi jinou variantu např. nějakého extraktu.

Webinář posílení imunity Hana:

k receptu kysané zelí s jablky – prosím kolik dílů jablek ? Děkuj.

Paní Hano dílů jablek opravdu podle chuti.

Webinář posílení imunity Jarmila:

Dozvěděla jsem se o rakovině v rodině. Máte radu, zda stravou můžeme pomoci ke zabrždění vývoje nádoru?

Samozřejmě zdravé stravování, vyvážení stravy, volba jednoduchých nezatěžujících a čistících potravin je jedním z kroků při léčbě každého zdravotního problému. Dostatečný a vyvážený příjem živin podpoří činnost imunitního systému, cílená detoxikace zbaví organismus další ( v tomto případě nežádoucí ) zátěže. Příjem vitaminů, minerálů a účinných látek v potravinách může cíleně napomáhat celkové regeneraci organismu a v boji proti nádorům – např. šťáva z červené řepy, lněný olej, švestky podporují čištění krve, posilují imunitu, působí jako antioxidanty v těle. Veškeré zásadotvorné potraviny ulevují trávení, srovnávají hladinu pH organismu a tím dávají prostor imunitě v boji proti nádorům.

I potraviny tlumící stres – banány, citrusy, špenát, brokolice jako bohatý zdroj hořčíku, meduňka, máta.

Webinář posílení imunity Iveta:

Dobrý večer. Veľmi zaujímavá prezentácia. Len tak na okraj : Keď sú ľadviny úplne v poriadku, tak cvikla (červená řepa) sa v moči neprejaví. Moja osobná skúsenosť.

Dobrý den, moc děkujeme za vaši vlastní zkušenost a příznivou reakci na náš webinář. Moc si toho vážíme.

Webinář posílení imunity Erika:

červená řepa – ztrací vitamíny při tepelně úpravě? Četla jsem, že né. Děkuji za odpověď. A ještě nějaký recept pro onkologického pacienta – s červené řepy?

Vařením se ztrácí většina obsahu účinných látek.

Pro onkologické pacienty je nejúčinnější šťáva ze syrové červené řepy – pouze čerstvá vylisovaná šťáva – zachovává si veškeré léčivé látky, v tekuté podobě se nám v těle vstřebá beze zbytku, čímž se zvyšuje její využití a nezatěžuje trávení.

Webinář posílení imunity Milada:

Prosím, ještě ke kávě – je možné při odkyselování organismu si ji někdy dát? Mně strašně pomáhá při bolestech hlavy. Děkuji

Při dostatečném pitném režimu alespoň 2,5l vody denně + 250 ml za každou kávu si ji můžete při odkyselování dát. Max. 2 kávy denně.

Webinář posílení imunity Alena:

Ještě – co šťávy vyrobené doma na odšťavňovači? Můžeme říct, že jimi  nahrazujeme syrové ovoce a zeleninu?  Mají se ředit?

Pokud se jedná opravdu jen o vylisovanou šťávu z čerstvého ovoce zeleniny pak ano – můžeme jimi ovoce a zeleninu nahradit.

Pokud tuto šťávu zředíte, už ji řadíme spíš do pitného režimu než do jídla.

Webinář posílení imunity Renáta:

Dobrý den,co dělat s pitným režimem na noční směně, co jíst na noční směně. Děkuji za odpověď. Renáta

Pitný režim i jídlo na noční směně samozřejmě dodržujeme. Je to jiný režim než klasický a je potřeba doplňovat energii a vodu. Zvlášť jedná-li se o fyzickou práci.

Jídlo na noční směně prakticky odpovídá jídlu dennímu, jenom se vám režim posune. Začínáme večeří, pak si dáme svačinu ( např. kousek ovoce ), pokračujeme jídlem v podobě oběda ( ale volíme lehčí formu ), dálší svačina a končíme ráno snídaní.

Webinář posílení imunity Vlasta:

Je škodlivá tepelná úprava zeleniny v mikrovlnce? Děkuji.

Ničí se jako při každé tepelné úpravě.

Webinář posílení imunity Jan:

Jaká je kvalita kupovaného kysaného zeli?

Tak samozřejmě domácí kysané zelí je domácí. Ale i mezi kupovaným zelím se dají najít kvalitní produkty. Záleží na výrobci a obsahu přídatných látek. Jako u všeho platí čím méně, tím lépe. Já mám dobrou zkušenost s kysaným zelím Freshton z Lídlu (žlutá plechovka).

Webinář posílení imunity Blanka:

Dobrý večer, mohu se zeptat na Váš názor na účinky, eventuelně zkušenosti s Kombuchou. Děkuji  Blanka

Osobně mám Kombuchu velmi ráda, ale upřednostňuju doma namnoženou, ne hotové nápoje v petkách. Kombucha je přírodní antibiotikum, odstraňuje jedy z organismu, podporuje metabolismus, vyrovnává pH, regeneruje buňky a tím i zmírňuje stárnutí, reguluje střevní mikroflóru.

Mě osobně Kombucha pomohla odstranit celoživotní zácpu, takže má můj velký vděk.

Webinář posílení imunity Roman:

Dobry vecer, cital som v jednej knihe o surovej strave, vraj nie je vhodne pit stavu z kysleho zeli.Je to pravda? Dakujem za odpoved.

Osobně jsem tento názor neslyšela. Jsem zastáncem spíše pití šťávy ze syrového zelí a kysané zelí konzumovat celé.

Webinář posílení imunity Bohumil:

Jak hodnotíte používání lněného olej.Já osobně si dělám tvarohovou pomazánku s lněným olejem a moc mi chutná.

Lněný olej má blahodárný vliv na cévy, kůži ( včetně lupenky ), odstraňuje odpady, působí protizánětlivě.

Osobně si také dělám tvarohovou pomazánku s lněným olejem, jen ještě zakapávám citrónem a javorovým sirupem, to jen takový malý tip pro obměnu chuti.

Webinář posílení imunity Libuše:

Mám ráda červenou řepu, po jejím požití mám poměrně červenou moč. Jsem diabetik 38 let na inzulínu, mám cukrovku I. typu. Je mi 65 let. Ptala jsem se u dcery a u nich nikdo takový „problém“ nemá. Je to anomálie?

Může se stát, že požití červené řepy způsobí zabarvení moči i stolice, anomálie to není.

Webinář posílení imunity Zdenka:

Prosím, jak je to s medem u diabetiků? Nebo je vhodnější to umělé stadidlo? Existuje i umělé sladidlo se stévií, ale je otázkou, zda a co je lepší? Díky moc.

Umělé sladidla nevolte.

Med u diabetiků – je potřeba si po použití hlídat hladinu glykémie a podle toho potom použít. Každý organismus může reagovat jinak, je to velmi individuální.

Stévie neobsahuje cukry proto si myslím, že u diabetiků je možné ji používat.

Webinář posílení imunity Mirka:

Je lepší červená řepa syrová, pečená nebo vařená?

Syrová, tepelnou úpravou se ničí účinné látky obsažené v řepě, zůstává vláknina spíš pro mechanickou očistu.

Webinář posílení imunity Jarmila:

Moc děkuji za cenné informace. Jsem moc ráda, že si mohu znovu vše vyslechnout. Je med vhodný prosím do čaje? Nebo raději zvlášť?

Můžete i do čaje, ale nechte chviličku čaj odstát ani není vřící.

Webinář posílení imunity Katka:

Co pití vody těsně před spaním? Nezatěžuje to ledviny?

Zatěžuje, ledviny po 19 hodině už nepracují naplno, spíše odpočívají a je důležité je už nepřetěžovat. Do 19 hodin bychom měli mít splněný pitný režim. Pokud je před spaním žízeň, tak skleničku vody nebo čaje můžete. Pitím po 19 hodině myslím nedohánět zameškaný pitný režim.

Webinář posílení imunity Jarmila:

dobry večer,co strava podle krevní skupiny ? Děkuji

Pokud vám vyhovuje, tak se podle krevních skupin stravujte, jen dodržujte správnou skladbu a pestrost, abyste pokryla veškeré nároky vašeho těla na energii a výživu za den.

Webinář posílení imunity Helena:

Nestačila jsem si všechno napsat, protože jsem nebyla připravena, proto bych ráda věděla, jestli si toto video mohla ještě poslechnout.

Webinář posílení imunity František:

Co říkáte na RAKYTNÍK ŘEŠTLÁKOVÝ, prý má velké množství vit.C?

Ano, rakytník řešetlákový obsahuje vysoké množství vitamínu C, je výborný antioxidant.

Působí při onemocnění plic, jater, kloubů, hojí sliznice zažívacího traktu, působí proti zahlenění.

Webinář posílení imunity Marie:

Dobrý večer. Můj dotaz je, zda ztrácí cibule a česnek svoje účinky tepelnou úpravou.

Děkuji Chocholová

Ano ztrácí.

Webinář posílení imunity Věra:

Díky za vebinář a mám dotaz. Mohla bych si dát tento webinář na své webové stránky? Je to na YouTube a jaké je url webináře? A dále jestli je na pité kromě vody také dobrý zázvorový čaj s limetkou – sáčkovaný, ale bez cukru . Jen tak čistý. A co zavařená červená řepa, které spořádám 1 sklenici ani ne za týden. Děkuji.

Ano webinář si dát na stránky můžete: https://www.youtube.com/watch?v=67uO-qTlbr4

Zázvorový čaj je vynikající, ale pouze jako část pitného režimu. Místo sáčkovaného spíš použijte nastrouhaný čerstvý kořen, můžete přisladit medem a klidně dochutit limetkou nebo citrónem.

Zavařenou zeleninu doporučuji 2x maximálně 3x do týdne, kvůli obsahu soli, konzervantů, navíc u zpracované zavařené zeleniny je snížený obsah účinných látek, takže z hlediska výživy nemá až tak velký efekt, je to spíše pochutina a zdroj vlákniny pro mechanickou očistu.

Webinář posílení imunity Eva:

Kde je možno koupit švestky „Umeboši“ ? Děkuji za odpověď a zdravím – E.Kuželová.

V prodejnách se zdravou výživou nebo ve specializovaných prodejnách s asijskými potravinami.

Webinář posílení imunity Miloslava:

Jak je zdravá naložená řepa?

Michal:

Červená řepa má být čerstvá nebo může být i zavařená?

Slouží spíš jako zdroj vlákniny, zpracováním, zavařením se účinné látky ničí

Webinář posílení imunity Jana:

Jakou barvu by měla mít moč. Děkuji

Světle žlutou, bez zápachu.

Webinář posílení imunity Milada:

Dobrý večer, moc děkuji za skvělou přednášku. Prosím, jaké je správné PH v těle??? Děkuji Fričová

Také děkuji za milou odezvu.

pH by se mělo pohybovat v rozmezí 6,8 – 8,0.

pH nižší než 6,8 je kyselé.

Webinář posílení imunity Anna:

Vďaka za vzácne informácie. Chcem sa spýtať či sa info ohľadom účinkov týka len čerstvej zeleniny napr. porek, neviem si predstaviť jesť ho v surovom stave (čítala som, že zelenina po prevarení je už kyslá nie zásaditá)

Také děkuji. Účinky se týkají jen čerstvé zeleniny, vařením se účinky ničí.

Webinář posílení imunity Katka:

Lze používat i sušený zázvor a česnek… i v sušené podobě nebo jen čerstvé?

Pro větší účinek použijte ve formě čerstvé, ve formě sušené využijte česnek a zázvor jako koření.

Webinář posílení imunity Leoš:

Je nějaké nebezpečí v tepelné úpravě křenu, pórku, celeru atd. resp. chyby při zpracování, vadí třeba když kořen  křenu zezelená?

Nebezpečí není, ale zničíte účinky látek v těchto potravinách obsažené.

Webinář posílení imunity Alena:

Lze lněné semínko užívat celé? Jak?

Lněné semínko lze užívat celé, ale v tomto případě slouží jako mechanická očista střeva, protože projde tělem bez využití. Pokud chcete využít omega mastné kyseliny ze semínek, doporučuji rozdrtit. 

Webinář posílení imunity Alena:

Jsou fermentované potraviny vhodné při odkyselení organizmu? Je vhodné koření ze zahrádky používat v sušené podobě? 

Fermentované potraviny jsou velmi vhodné pro odkyselení, jsou zásadotvorné, obsahují enzymy podporující a ulehčující trávení.

Samozřejmě můžete koření používat v sušené podobě, z vlastní zahrádky je o to lepší.

Webinář posílení imunity Marcela:

Mám za to, že podzim má vliv na naši psychiku. Vše se jakoby končí, spousta živočichů a rostlin umírá, ostatní se uskrovnují, umrtvují a toto vše je v atmosféře podzimu jako negativní a čím je člověk starší, tím víc tuto atmosféru cítí a prožívá. Jak se tomu bránit?

Podzimní splín je častým jevem, nejen pro to, co podzim znamená, ale celkově pro nedostatek světla, pro přirozený pokles energie. Dá se tomu preventivně předcházet posilováním kondice cvičením, které zároveň vyplavuje endorfiny ( tzv. hormony štěstí), které přispějí k lepší pohodě. Dále jsou tu potraviny, které nás uklidňují – banány, citrusy, meduňka, máta, heřmánek, skořice. Celková zdravá životospráva s vyvážením jídelníčku posiluje imunitu, snižuje přecitlivělost těla jak fyzicky tak psychicky.

Webinář posílení imunity Táňa:

Je vhodné pít často ovocné čaje? A je dobré pít je horké? Nepůsobí to na játra.

Kvalitní ovocné čaje bez problémů zařaďte do pitného režimu, ale pamatujte, že vždy 2/3 pitného režimu musí tvořit voda, zbytek pouze 1/3. Horké ne, spíše teplé, vlažné.

Webinář posílení imunity Miloslav:

Prosím-léčím se léta s vysokým tlakem-čemu se rozhodně vyhnout-a naopak-co doporučujete?-nemám-žlučník-jak jíst?

Samozřejmě je třeba vyhýbat se potravinám s vysokým obsahem soli a cholesterolu. Pozor na tučná masa, polotovary, ve kterých se skrývá hodně soli. Naopak doporučuji polotučné mléčné výrobky, celozrnné pečivo, rostlinné tuky a oleje pro obsah omega mastných kyselin, kvalitní libové hovězí, nebo krůtí maso, ryby a samozřejmě ovoce a zeleninu.

Webinář posílení imunity Drahomíra:

Jaký máte názor na Chlorelu v tabletách a pití zeleného ječmene.

Chlorelu i zelený ječmen doporučujeme na pročištění organismu i posílení. Mají vysoký obsah minerálů i vlákniny pro detoxikaci a účinné látky obsažené v ječmeni a chlorele jsou také skvělými „vychytávači“ těžkých kovů a toxinů z těla, hlavně ze střev, jater. 

Webinář posílení imunity Martina:

Dobrý večer,ráda bych se zeptala jak je to se stravováním podle typu člověka.Pokud patřím k protejnovému typu člověka?

Denní dávka příjmu proteinů je 1-1,2g proteinů na 1kg váhy pro vyživení svalové hmoty. Pokud cítíte, že jste typ zaměřený spíše na bílkoviny, toto množství je pro vás minimální. Vždy se, i přes to, snažte o vyvážení poměru sacharidů a bílkovin pro udržení správné funkce metabolismu.

Dobrý večer,můžete mi prosím napsat,kde všude mohu využít umeboši pastu?Z webináře vím,že do polévek,ale kde jinde.A v jakém množství?Váš webinář jsem s nadšením poslouchala dokonce.V umeboši pastě se zanechávají vitamíny a veškeré vyživové věci i po tepelné úpravě?Nikde jsem se nedočetla jestli lze konzumovat přímo pastu bez tepelné úpravy.Děkuji za informace. Martina H. Krásný večer

Umepasta se v kuchyni  používá jako univerzální dochucovadlo při vaření, do dressinků, luštěninových paštik a zeleninových jídel, ochucení rýže.  Má sladko-slanou chuť. Množství záleží na chuti, většinou stačí trocha na špičku lžičky. Tepelnou úpravou se účinné látky nezničí.

Umepastu můžete používat i bez vaření, cíleně k detoxikaci organismu. Vymáčknete na špičku lžičky trochu pasty ( asi velikosti pecky třešně ), rozmělníte v ústech a polknete.