Co je to štěstí? Muška jenom zlatá

Malá radost každý den je cesta ke štěstí

Jelikož štěstí bychom mohli označit za součet drobných radostí, myslím, že by bylo fajn si zopakovat jak každý den prožívat s radostí. Nebo alespoň jak se o to pokusit.

Budhistické „tady a teď“ nám může být vodítkem k tomu jak si zpříjemnit den. Umožňuje, všímat si zdánlivých banalit a vychutnávat si každý okamžik či pozitivní zážitek.

Den je vhodné začít úsměvem. Myšlenky na to co máte zařídit hned po probuzení, vás spíše znechutí a přinesou špatnou náladu. Proto myslete pozitivně a soustřeďte se na ranní ticho. Na sprchu, nebo na chuť kávy po ránu. Stačí deset minut jen pro sebe v klidu před tím, než odstartujete každodenní shon a uvidíte jakou sílu tato „chvilka jen pro vás“ bude mít.

Soustřeďte se na svůj dech. Pokud vás obklopuje stres, dýchejte pomalu a klidně, vaše tělo i mysl se tak zklidní. S každým nádechem přijímejte mír a s výdechem odplavujte stres. Co se kolem nás děje je občas hodně stresující a zatěžuje nás. Ale pokud budete brát každou životní překážku, jako výzvu na cestě ke zdokonalení bude se vám vše řešit lépe. Pokud překážku zdoláte, budete mít za sebou další zkušenost a do budoucna se můžete dívat s větší jistotou.

Usmívejte se na ostatní. Nedovolte negativně naladěným lidem, aby narušili vaši dobrou náladu. Mě třeba nedávno udělala radost pokladní v obchodě, když se na mě upřímně usmála a popřála mi hezký den.

Nevyhýbejte se pohybu, ba naopak jej zařaďte do každodenních aktivit. Tělo vyplaví endorfiny a Váš úsměv bude mít opět větší šanci ukázat se světu.

Obklopujte se věcmi, které se vám líbí a příjemnými barvami. Třeba zelená nebo modrá jsou uklidňující. Dopřejte si jednou za čas své oblíbené jídlo nebo si kupte dárek. Zapalte si vonnou svíčku. Nebo si třeba jen změňte pozadí v emailové schránce, kterou denně kontrolujete, možná vám to udělá radost tak jako mě.

Mějte na paměti, že život bude hezčí, když si dopřejeme alespoň malou radost každý den.

Zdravotní problémy tlačítko

author avatar
Jan Anděl
Jan Anděl je známý dietolog ze Zlína, který se specializuje na celostní přístup ke stravě a zdraví. Svou kariéru v oblasti výživy začal již ve 14 letech, kdy mu správná strava pomohla zvládnout alergie a ekzémy. Tento pozitivní osobní zážitek ho inspiroval ke studiu výživy a experimentování s různými stravovacími metodami, včetně raw stravy, veganství, vegetariánství a enzymoterapie​. Jan Anděl je zakladatelem Dietologického centra Jana Anděla a Ústavu experimentální výživy a epigenetiky. Ve své praxi klade důraz na testování metod na sobě, aby mohl garantovat jejich účinnost svým klientům. Je členem Aliance výživových poradců České republiky a nabízí širokou škálu služeb, včetně sestavování jídelníčků pro hubnutí a léčby diabetu II. typu.